
Alchemia czy chemia miłości?
13 lutego 2007, 14:18Badacze z Uniwersytetu w Buffalo (UB) opisali zestaw związków chemicznych odpowiedzialnych za stan zakochania. Jeśli pojawiają się w określonym miejscu we właściwym czasie i w prawidłowej kolejności, mogą zadziałać jak strzała Kupidyna...

Farmy łososi zagrażają dzikim rybom
6 stycznia 2008, 15:37Od kilku lat obserwuje się znaczne zmniejszenie populacji dzikich łososi. Za główną podejrzaną uważa się małego skorupiaka, pchłę rybią (Lepeophtheirus salmonis). Pasożyt ten jest blisko związany z rybami łososiowatymi i pstrągami. Znany jest z występowania na co najmniej pięciu gatunkach ryb.

Trawka dla pięknej i zdrowej skóry?
3 lipca 2008, 00:39Wytwarzane przez ludzki organizm związki łudząco podobne do psychoaktywnych składników marihuany pomagają utrzymać skórę w dobrej kondycji - donosi międzynarodowy zespół badaczy.

Sprzątający duet
20 lutego 2009, 10:02W nowych budynkach powietrze bywa zanieczyszczone formaldehydem (CH2O), który wydobywa się z materiałów budowlanych, np. wykładzin, zasłon, dykty czy klejów. Powoduje on zespoły chorego budynku oraz wieloważnego uczulenia na substancje chemiczne (ang. multiple chemical sensitivity, MCSS), objawiające się m.in. bólem głowy, alergiami czy astmą. Naukowcy koreańscy wykazali, że dzięki dwóm gatunkom roślin lotne zanieczyszczenia organiczne można usunąć już w ciągu 4 godzin.

Onkologiczne "laboratorium na szkiełku"
29 października 2009, 08:44Dobór trafnej metody leczenia dla pacjentów od lat stanowi jedno z największych wyzwań onkologii. Wynalazek opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Monachium może jednak pomóc lekarzom w ustaleniu optymalnej formy terapii nowotworu.

Zakochani mniej podatni na używki
5 czerwca 2010, 09:05Stały związek, jak małżeństwo, zmniejsza prawdopodobieństwo wpadnięcia w nałogi. Ale czy podobne działanie prewencyjne mają luźne związki młodzieży dojrzewającej i trochę starszej? Z ostatnich badań wydaje się, że tak.

Czerwone wino pomoże w walce z cukrzycą?
22 listopada 2010, 11:51Czerwone wino stanowi bogate źródło substancji przeciwcukrzycowych. Czy jednak naprawdę możemy z nich skorzystać?

A kwaśnego nie znaleźli...
5 września 2011, 10:16W mózgach myszy odkryto obszary odpowiadające wszystkim smakom poza kwaśnym. Dr Nicholas Ryba z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia wyjaśnia, że pamiętając o wzorcu obowiązującym w odniesieniu do języka, że jedna komórka to jeden smak, naukowcy zastanawiali się, czy smaki są też osobno reprezentowane w obrębie kory. Okazało się, że tak.

Zapobiegli niewydolności serca u myszy
26 września 2012, 13:14Nadciśnienie czy zawał prowadzą do przerostu serca, a w konsekwencji do jego niewydolności. Naukowcy z Hanowerskiej Szkoły Medycznej i Instytutu Chemii Biofizycznej Maxa Plancka ustalili, że blokując u myszy działanie pewnego mikroRNA (miR-132), można zapobiec zarówno przerostowi, jak i niewydolności.

Sposób na toksynę
24 lipca 2014, 16:32Niektóre insekty potrafią dezaktywować system obronny roślin, na których żerują. Jednak nikt się dotychczas nie domyślał, że podobną umiejętność może mieć też duży ssak.